Magento 2 Webwinkel Modi

19-08-2016

Magento 2 kan in 3 verschillende modi draaien. Je kan de modus alleen aanpassen vanuit de code, dus zal je dit als webwinkel eigenaar, e-commerce- of marketing manager waarschijnlijk zelf niet aanpassen. Wel is het handig om te weten wat de 3 modi inhouden, omdat het impact heeft op de snelheid van je webshop en op de output die bezoekers te zien kunnen krijgen.

In deze blogpost vertellen ontwikkelaars Ezra en Samet je daarom over de verschillende modi van Magento 2 en wanneer je welke het beste kan gebruiken.

Webwinkelmodus

In Magento 2 zijn er verschillende modi waar je webwinkel op kan draaien:

‘Production’ modus
‘Developer’ modus
‘Default’ modus

Production mode

De Production Mode is gemaakt voor een Magento 2 webshop in werkende staat: wanneer de webshop live staat en er échte bestellingen gedaan kunnen worden door échte klanten. Hierin is de website geoptimaliseerd om zo snel mogelijk te reageren door onder andere ‘caching’ en ‘compiling’ toe te passen. Dit zorgt er simpel gezegd voor dat Magento één keer een pagina op bouwt (zowel aan de achterkant qua code als aan de voorkant qua opgebouwde pagina) om deze vervolgens vaker te hergebruiken. Ook zorgt de producten mode er voor dat foutmeldingen niet getoond worden aan de bezoeker. Dit is op een live omgeving heel erg wenselijk, omdat er soms gevoelige informatie in een foutmelding kan staan.

Tip: Mocht je op je live omgeving ooit echte ‘codes’ zien als er een fout op treedt, geef dit direct door aan je ontwikkelaar, omdat de kans groot is dat je webwinkel in de verkeerde modus draait.

Developer mode

De Developer Mode is bedoeld voor het ontwikkelen van de webshop. In de Developer Mode worden bestanden niet gecached en niet gecompiled. Hierdoor kunnen ontwikkelaars sneller fouten opsporen en zijn veranderingen die doorgevoerd sneller zichtbaar (omdat de cachebestanden niet steeds verwijderd hoeven te worden). Foutmeldingen worden in de developer mode direct weergegeven aan de voorkant en zijn daardoor makkelijker op te sporen en op te lossen. Een keerzijde van de Developer Mode is dat dit de traagste modus is waarin Magento 2 kan draaien. Voor ons als ontwikkelaar betekent dit dat je geduld regelmatig op de proef wordt gesteld als een pagina door Magento 2 opgebouwd wordt tijdens het ontwikkelen.

Default mode

De Default Mode is de standaard modus van een Magento 2 webshop. Deze modus is een gulden middenweg, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor testomgevingen. In de Default Mode wordt de output wel deels gecached, maar niet op de manier zoals dit binnen de Production Mode wordt gedaan.

Technische note:
Het veranderen van de mode kan alleen gedaan worden door een ontwikkelaar. Het laten draaien van Magento 2 in bijvoorbeeld de Developer Mode kan op verschillende manieren:

  1. Je kunt de onderstaande code in je .htaccess file zetten. Let op dat deze methode alleen maar werkt zodra AllowOverride All is geplaatst binnen een tag. Ook moet je opletten dat je schrijfrechten hebt op de nodige mappen.
    SetEnv MAGE_MODE “developer”;
  2. Je kunt de onderstaande commando uitvoeren in de command line om de Magento 2 modus te veranderen naar Developer Mode.
    php bin/magento setup:mode:set developer
  3. Een andere manier om de Developer Mode aan te zetten is om de onderstaande code in de index.php te plaatsen. Deze manier wordt echter afgeraden omdat je hiermee een essentieel ‘core’ bestand aanpast. Core bestanden zijn bestanden die door Magento zelf zijn aangemaakt. Door deze bestanden te wijzigingen wordt het updaten naar een nieuwere versie moeilijker.
    $_SERVER[‘MAGE_MODE’] = ‘developer’;

De bovenstaande manieren kunnen ook gebruikt worden om de webshop in production mode te laten draaien. Vervang dan ‘Developer’ voor ‘Production’. Zodra je van Production Mode naar Developer Mode gaat zul je de var/generation en var/di mappen moeten verwijderen.

Conclusie

De komst van de verschillende webwinkel modes, Default, Developer en Production, maakt het soms iets lastiger om bugs op te sporen, vanwege de verschillen tussen de drie modes. Maar dat de webshop nu maximaal geoptimaliseerd kan worden voor óf de gebruiker, óf de developer, is echt van toegevoegde waarde. Kortom, wij developers worden er wel blij van :).

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op of laat een reactie achter!

Neem contact op

Neem contact met me op door te mailen naar info@ezrabotter.com of vul het contactformulier in.

Contact
Volg mij op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + 5 =

Contact opnemen?

Neem contact met me op door te mailen naar info@ezrabotter.com of vul het contactformulier in.

Neem contact op